ceturtdiena, 2022. gada 28. jūlijs

Viljams Fetlers - KRISTĪGA LAULĪBAS DZĪVE

KRISTĪGA LAULĪBAS DZĪVE

un vīra un sievas pienākumi

Mācītāja Viljama Fetlera sprediķis laulībās 1923.g. 30.sept. Rīgā, Golgātas namā.

 „Un nu bīstaities To Kungu un kalpojiet Viņam patiesībā un mīlestībā. Un atmetiet tos dievus, kuriem jūsu tēvi viņpus Eifratas upes un Ēģiptē bija kalpojuši, un kalpojiet Tam Kungam. Bet, ja jums nepatiks Tam Kungam kalpot, tad izvēlieties šodien paši sev, kam jūs kalposit - vai tiem dieviem, kuriem jūsu tēvi ir kalpojuši viņpus Eifratas upes, vai tiem amoriešu dieviem, kuru zemē jūs dzīvojat. Bet es un mans nams - mēs kalposim Tam Kungam.”

Jozuas gr. 24:14-15

Efeziešiem 5:16-33

 “Es un mans nams, mēs kalposim tam Kungam”, tā sacīja Jozuas, nezinādams, vai tauta ies ar Dievu jeb ne. Šis bija tas pats Jozuas, kurš sacīja pirms Kānaanas ieņemšanas: ''Iesim droši turp!…'' tādēļ ka viņam bija dūša nostāties Dieva pusē. Tagad viņš liek Israēlam izvēlēties, kam tas kalpos, ar brīvu gribu. Jēzus arī nelaužas ar varu nekur iekšā. Viņš saka: “Redzi, Es stāvu pie durvīm, klausies, kā es klaudzinu...” Kad Izraēla bērni bija gājušu uz nepareiziem ceļiem, Dievs ļāva viņiem izvēlēties, kā turpināt. Dievs arī šovakar nespiež, lai laulātais pāris izvēlas Dievu pirmā vietā, lai viņi savas jaunās dzīves pamatu ņemtu Dievu.

“Draugs, jel saki, kur tu raki savam namam pamatu?

Vai uz cietas akmensvietas jeb uz smiltīm būvē tu?”

Jozuas jau bija taisījis cietu akmensvietu: Es un mans nams, mēs kalposim tam Kungam, viņš cēla savu dzīvi uz klints.

Kas zin, no jums laulātiem ļaudīm, viens un otrs varbūt, iedodaties laulībā, neprasījāt, kas būs jūsu dzīves pamats. Tāpēc daudzi ir tik nelaimīgi un ar izpostītu laulības dzīvi. Nav cita pamata, kā Jēzus Kristus krustā sists. Cik jauki, kad līgavainis un līgava, pirms iet pie altāra, uz ceļiem prasa tā Kunga priekšā: “Vai tas ir Tavs prāts?” Ja grib, lai Dievs savieno, tad vajag skaidri zināt, vai tas ir Dieva jeb paša prāts. Mēs nelaulājam ticīgu ar neticīgu, tumsību ar gaismu, īstu kristieti ar dzērāju. Nevar būt, ka Dievs tādus gribētu savienot. Ja tādi tomēr savienojas, tad vēlāk sievai jāraud un visa dzīve ir nelaimīga, jo Dievs nevar svētīt to, kas nav Viņa prāts. Katrā solī mums vajag lūgt: Kungs, vai tas ir tavs prāts? Vai tu tā gribi? Daudzi neprasa, nopietnu soli sperot, Dieva padomu, un tāpēc tagad - cieš. Manās studentu dienās Londonā reiz gāju kopā ar Jūrnieku pils pārzini, kurš man atstāstīja savu dzīvi. Tur, uz Londonas tilta, viņš raudāja gaužas asaras. Dieva prātu neprasīdams viņš bija devies laulībā un tagad - viņa dzīve bija samaitāta. Daudzi ieskrien postā, sacīdami, ka paši esot laimes kalēji. Kam Dievs laimi nekaļ, tas nokaļ sev nelaimi. Ja tas tā ir, tad lai atgriežamies pie tā Kunga. Lai grēcinieks atstāj savu ceļu! Tā Jozuas, būdams vēl Mozus sulainis, daudz gadus bija staigājis ar Dievu, redzējis Dieva spēku un ar pilnu pārliecību varēja sacīt: Jūs varat iet pakaļ, kam jūs gribat: elkiem, neticībai, izpriecām, bet mēs kalposim tam Kungam. Latvijai vajadzīgi vīri, kuri topot par tēviem, ģimenes galvām, var sacīt: Mēs gribam Dievu izvēlēties, mēs stāvēsim par patiesību. Šie jaunieši un jaunietes tā Kunga priekšā izsūdzēja savu dzīvi, nožēloja savus grēkus un izvēlējās Jēzu par savas dzīves kuģīša stūrmani, citādi mēs viņus nevarētu laulāt Jēzus vārdā. Bet ticībai jāparādās ar darbiem. Latvijai vajaga svētus ļaudis, ar Jēzu, kā pamatu. Ak, lai šovakar sirdīs ieskan šis vārds, ka jāatgriežas pie Jēzus un jāpieņem Viņu par savas dzīves pamatu, tad spēks un žēlastība nāks pār jums.

Mans pirmais uzaicinājums ir šis: Kā šie savienojas, kaut tu savienotos ar Jēzu, Dvēseles Līgavaini, kurš par tevi cietis un miris. Viņš saka: “Mans dēls, Mana meita, dod man savu sirdi!” Nāc, kāds esi, nepārlabojies. “Kāds esmu, tāds es atnāku, uz saviem spēkiem neceru”. Saderinies ar Pestītāju, tad mūžīga svētlaime būs tev par labu.

Laulība ir jaunas dzīves iesākums. Arī par turpinājumu runā Svētie raksti. Ģenerālis Būts bija laimīgs visā savā dzīvē, tāpēc ka viņš dzīvoja pēc Bībeles, vēl ir daudzi citi piemēri. Bez Jēzus dzīve ir kā klusums kapā. Kas dzird un nedara, tas ir kā nams uz smiltīm būvēts, ar kuru, kad vētras nāk, notiek milzīga katastrofa. Amerikā katru dienu notiek vairākas laulības šķiršanas, tāpēc ka laulības dzīve netiek celta uz Bībeles pamatiem, un cilvēki nedzīvo pēc Bībeles. Jūs, jaunie draugi, ja Jūs nogriezīsities no Jēzus un ja Viņš nebūs Jūsu kapteinis, tad Jūs nevarēsiet ievadīt laivu ostā.

Kādi ir laulāto draugu pienākumi vienam pret otru? Pēc Svētā Gara dotiem priekšrakstiem Jaunā Derībā mēs redzam sekojošo:

1) Sievas pienākumi. “Jūs, sievas, esat paklausīgas saviem vīriem, kā tam Kungam” (Efeziešiem 5:22) Kāpēc? Ikviena sieva, kas pēc šī vārda nedzīvo, pārkāpj Dieva gribu, grēko pret sevi pašu pirmā vietā, ne pret vīru. Kains bija savu apziņu papriekš nokāvis, iekams viņš nokāva Ābelu. Grēks ir kā briesmīgs bumerangs, kurš nāk atpakaļ metēja rokā. Tāpat arī, ja Jūs sludinat evaņģēliju, dziedat, strādājat svētdienas skolā, svētība atgriežas uz jums pašiem. Grēks nāca pasaulē caur nepaklausību. Kristīga sieva nekad nedarīs citādi, jo vīrs ir sievas galva kā Kristus draudzei.

Vācijā reiz dzīvoja dzērājs vīrs, Trūdels vārdā, kuram bija ticīga sieva. Viņu meita atstāsta, ka viņa nekad neesot dzirdējusi, ka viņas māte būtu kādreiz savam vīram pretī runājusi. Vienmēr tā ir bijusi mīlīga, laipna, paklausīga. Kāds labums no tā, ja jūs jautāsiet, vai Trūdela sieva daudz raudāja, lūdza Dievu? Klausieties! Viņai bija dzimušas divas meitas. Pēc tēva nāves viena no tām, Doroteja, pieauga un tapa dzīva, ticīga māsa, ar dziedināšanas dāvanu. Šveicē tapa uzcelts nams, kurā simtiem tapa dziedināti. Kur tas iemesls? Māte viņu bija dzemdinājusi ar pacietību, ar eņģeļa īpašībām, kuras bija uzvarējušas tēva ļaunās īpašības.

 2) Vīra pienākumi: “Jūs vīri, mīliet savas sievas,” ne kā romānos, bet “kā Kristus draudzi mīlējis” ar 1.Korintiešiem 13.nodaļā aprakstītu mīlestību. Mīliet ne tikai labās sievas, bet arī ļaunās, aizlūdzat par tām un ar lūgšanu vedat pie tā Kunga. Cik atvērta ir tava  sirds pret sievu, tik Dievs būs atvērts pret tevi. Grūti tev būs pret dzenuli spārdīt. Dievs redz visu netaisnību, redz arī tavas asaras. Pirms laulības līgavainis mēdz būt pret savu izredzēto tik laipns, dod dāvanas, smaida, bet pēc gadiem sāk izturēties pavisam otrādi. Vīri, neaizmirstiet, ka jūs savu sievu mantojāt caur mīlestību. Tas grūtākais ir, nevis līgavu iemantot, bet sievas sirdi paturēt. Caur cietsirdību ne viens vien vīrs ir pazaudējis savas sievas glezno sirdi.

Man Londonā ir pazīstams kāds vecs angļu mācītājs, kurš savu sievu pēc 50 gadu laulības dzīves sauca šādi – saldā sirds-līgaviņa. Tā ir, ja laulības dzīve ir celta uz Dieva pamata.

“Kas iesākts ir bez mīlestības,

tam nav nekādas pastāvības;

tas pīšļos, drupās pārvēršas,

bet mīlestība nebeidzas.”

“Ak mīlē, kamēr mīlēt var, ak mīlē, kamēr mīlēt spēj, tā stunda nāk, kur raudādams, pie kapa stāvi sērodams.”

Vienīgi Kristus Gars var padarīt mūs par ideāliem vīriem un sievām. Ja tas nebūtu iespējams, tad Bībelei nebūtu nekādas nozīmes. Bet tas ir iespējams.

Amerikā kāds students zvērēja mīlestību savai līgavai. Tapis vīrs, viņš sāka pamazām staigāt pa klubiem, teātriem, un beidzot gandrīz katru nakti nāca mājās piedzēries. Savā reibumā viņš nemaz nemanīja, kas ar sievu notiek. Reiz pārnācis un reibumu izgulējis, viņš piesēdās pie pusdienas galda. Tikko paēdis viņš cēlās augšā un atkal gribēja aiziet, bet neviļus ieskatījās spogulī, kurš atradās pretī galdam, un ieraudzīja tur, ka sieva stāv pie galda un raud. Šis skats satrieca viņa sirdi. Viņš apgriezās un nu tikai ievēroja, ka viņa ir skaista. Jaunā sieva bija vāja un bāla palikusi. Mīlestība bija kājām samīdīta, viņas rozes bija novītušas un ērkšķi vien palikuši. Bet sieva visu laiku ar pacietību, aizlūgdama, panesa savu vīru klusībā. Vīru nevar mantot, ja sieva daudz runā. Tagad, vīram atgriežoties un piedošanu lūdzot, tā viņam piedeva, nelamāja viņu, bet kopā lūdza Dievu, un tas kļuva ticīgs. Tagad tas ir slavens sludinātājs - Samuēls Džons, caur kuru tūkstošiem atgriežas. No dzērāja tas ir tapis par Dieva kalpu caur savas sievas lūgšanām.

Lai no jauna nostiprinām šodien savu dzīvi uz Dieva pamatiem, un lai apņemamies līdz ar Jozuas: “Bet es un mans nams, mēs kalposim tam Kungam!”

 

No žurnāla „Kristīgs Vēstnesis” 1924. gada 15. janvāra Nr 2

Pierakstījusi Melānija Fetlere 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru